zaterdag 30 maart 2013

Koud in Nederland, nat in Lucca

Vandaag langlaufen op de Wadden, het moet niet gekker worden. Hier in Lucca verloopt Paaszaterdag erg nat, maar wel met wat vrolijker temperaturen zo rond de 15 graden. Dan maar dat dan. Even niet fietsen, maar morgen wel, beter weer, zon. Een straatgenoot sprak me gisteren aan, wilde graag een keertje met me op pad. Leuk! Morgen op de afspraak om 10 uur, .... uhhh,  of 11 uur, of was het nu 9 uur? Voor hetzelfde geld sta ik 2 uur te wachten. Maar wat maakt het uit? Ik zal op tijd terug zijn voor de Ronde van Vlaanderen op TV. Eens zien of Olandesi als Terpstra, Boom, Langeveld zich van voren zullen laten zien, liefst in de laatste 10 km van deze topkoers. Niet vergeten de bonen in de week te zetten voor de afscheidsmaaltijd met Mirjam en Iemke, hier een dag of 4 op bezoek. Een flitsbezoek, maar wel erg gezellig. Vanavond gane we kane bij een van onze favorieten: Da Pasquale. Tuurlijk hebben we hier op ons appartement ook lekker gegeten.


Vandaag wordt in Nederland ook de Hel van het Mergelland verreden, waar enkele jaren terug mijn Gaul-clubgenoot Folkert de Haan nog actief was, als een van de 4 deelnemende Gaullisten. Nu hebben we vanuit Gaul! alleen nog Marc de Maar onder de deelnemers. Folkert is nu een paar kilootjes zwaarder, en gestopt op dit niveau. Voor de Hel van vandaag supporter ik voor Jasper Ockeloen, ik blijf toch een kleine jongen, en liefhebber :)). Hij maakt vandaag deel uit van de Nederlandse selectie, eerverleden jaar spraken we elkaar heel kort (ca. 23 seconden) voor de start van de Girobio, hier in Lucca. Ook toen al was hij lid van een nationale selectie.

Ik doe dit blogje terwijl de dames naar Palazzo Mansi zijn, een bezoek meer dan waard. Oorspronkelijk een adellijke residentie, gesticht door de familie Mansi, Die kwamen uit Duitsland afgezakt, en leefden van de handel in stoffen, ook met Nederland. Van windeieren geen sprake. Soms moet je gewoon het goede beroep kiezen, ook toen.

Tegenwoordig valt dat niet mee. Kom als jongere maar eens aan (passend) werk in Nederland.. Of hier in Italië, nog veel erger, die jeugdwerkloosheid hier. Mooie studie? Geen garantie op werk, of beter: weinig kans. Nou ja, ik heb het zelf ook nog meegemaakt, eind jaren '70, hoe moeilijk het kan zijn in tijden van economische neergang aan werk te raken.
De economische problemen hier zijn immens, nog verergerd door de politieke impasse van het moment. Bijna iedereen, en alle sectoren heeft/hebben er last van. Zo vreest men een toeristisch rampseizoen. Het begin is al slecht, het aantal toeristen in de regio, en ook in Lucca, vertoont met Pasen al een enorme dip. Het rijtje problemen is enorm. Van het om financiële redenen niet doorgaan van een opvoering van The Wall door Roger Waters tot het begrotingsgat van het organiserend comité van het WK Wielrennen.  Hopelijk hebben de meiden van Oranje niet voor niets op het circuit van Firenze getraind.

 Gaat lastig worden, straks in september
 
Ook het openbaar vervoer, toch al niet zo fantastisch georganiseerd, laat de nodige veren. Zo verdwijnt de snelle verbinding met de Frecciabianca langs de kust van Ligurië, Toscane en Lazio. Daardoor zien de pendelaars tussen  Grosseto-Livorno- Pisa en Rome zich opgescheept met een minder frequente en een duidelijk minder snelle verbinding. Er is zeer onlangs ook een nieuw broertje gedoopt, de Frecciarossa. Die moet met 400 in het uur de steden Rome en Milaan met elkaar gaan verbinden. De trein is genoemd naar de enkele weken terug overleden Pietro Mennea, de fameuze Italiaanse hardloper van weleer. Hopelijk levert dat geen bad luck op, Pietro stopte al na 200 meter mee, hij was sprinter.

Heb ik nog een goede raad voor de lezers? (alsof u daar op zit te wachten..). Toch wel: kijk af en toe naar de webcams van Beleef de Lente, bijvoorbeeld naar de cam van de steenuiltjes .

Fraser en Paladino, gisteren op de klim van Capella

Geen opmerkingen:

Een reactie posten