donderdag 12 maart 2020

Lucca, stad in tijden van Corona


Allora Corona, ancora ora?



_____

12 maart





Brandweeroverschoenen van Michele


Italië in de greep van Corona, Nederland inmiddels ook



Bovenstaande grafiek toont het verloop van het aantal Corona-besmettingen in heel Italië. Merk op dat het aantal gevallen ongeveer een week na de eerste melding (20/2)  exponentiëel omhoog gaat. Na 2 weken stond de teller al op bijna 800. In China, dè bron van het Coronakwaad, was dat weinig anders. De groei is daarna gewoon verder doorgegaan, exponentieel, dus heel hard. Ondanks het feit dat voor de Zona Rossa in het noorden al enige tijd behoorlijk stevige maatregelen van kracht waren: de hele economisch zeer belangrijke regio met o.a. de grootstad Milaan zat op slot. Het aantal besmettingen in Italië bedraagt nu (stavaza 11/3) 12.462, 827 mensen zijn overleden. En het virus heeft zich genesteld in alle Italiaanse regio's, tot in Sicilië aan toe.

Elk nadeel hep se voordeel

Na carnaval begon het virus ook in Nederland, te beginnen met Noord-Brabant om zich heen te grijpen (brandhaard Tilburg: "Bij ons stond op de keukendeur...."), met vervolgens ook uitbreidingen naar andere provincies, alweer net als in China en Italië. En.... net als in Duitsland, Frankrijk en Spanje, alleen met ten opzichte van Italië een vertraging van zo'n dag of 10 . Waarom zou het in Nederland anders gaan? Ik hoor tot nu toe op de NLD radio en tv dat steeds 'passende maatregelen' worden genomen. Dat zeiden ze in eerste instantie in China en Italië ook. Dat bleek niet goed te helpen, het volk geloofde niet zo in het nut, of had gewoon geen zin om de regels te volgen. Mooi voorbeeld: jl. zondag zagen we overvolle skipistes bij Abetone in Noord-Toscane, precies op de grens met de Zona Rossa. Niks grote groepen mijden, niks een onderlinge afstand van tenminste een meter aan te houden.


Tsja, Nature strikes back. Ongeziene maatregelen blijken nodig te zijn, niet meer alleen gericht op het indammen van het virus (die fase is voorbij), maar om verdere uitbreiding te voorkomen. Zowel in China (wat laat) als in Italië (iets minder wat laat) zijn dat soort drastische maatregelen genomen toen bleek dat de verbreiding van het virus niet zo maar in de hand kon worden gehouden. In Italië werd het meest getroffen gebied in het Noorden al een paar weken geleden tot Zona Rossa verklaard. In Noord-Brabant is vooralsnog alleen de noodhulp op gang gekomen.


Er zijn in Nederland ongetwijfeld nadere vergaande maatrgelen op til. Je mag toch hopen dat er is geleerd van de gang van zaken in China en Italië. Hoopvol is dat de epidemie in China over zijn hoogtepunt heen is. Juist dank zij het stevige, zo niet dictatoriale beleid van baas Li Keqiang, de grote leider van de Volksrepubliek. Terwijl ik dit schrijf wordt daar in Den Haag over gepraat.


Zorgverleners, de nieuwe helden van Italië

Aanscherping beleid in Italië

Ik weet niet in hoeverre het beeld van Abetone hierboven eraan heeft heeft bijgedragen, maar dezelfd avond nog (zondag jl. dus) werden de strenge maatregelen bij decreet voor heel Italië van toepassing verklaard. In ieder geval zal hebben meegewogen dat de grenzen van wat de ziekenhuizen vermogen qua zorgverlening haar grenzen had bereikt,, ook buiten de Zona Rossa, en op diverse plaatsen al werd overschreden. Gebrek aan testmateriaal, besmette doktoren en verpleegkundigen, gebrek aan intensivecare-bedden, meer in het algemeen overbelasting van het personeel. Het allermoeilijkst is dat op diverse plekken de vraag al is wie nog kan worden geholpen, en wie jammer genoeg daarvoor niet meer in aanmerking kan worden genomen. De mensen hier hebben inmiddels goed begrepen wat voor krachtsinspanning in de ziekenhuizen wordt geleverd, en zijn de zorgverleners daar zeer dankbaar voor.
Laten we het in Nederland maar niet onderschatten: bij uitblijven van straffe maatregelen zal het zeker dezelfde kant op gaan, en komen de ziekenhuizen net zo snel in de problemen als nu in Italië het geval is. Ik heb wel begrepen dat men zich dat realiseert en dat men zich zowel in België als Nederland voorbereid op dergelijke situaties.


Toscane

Ook Toscane zijn de gevolgen eveneens fors,zij het dat het aantal besmetten hier een pak minder is dan in de noordelijke Zona Rossa. Lucca is na Firenze de meest getroffen provincie, zoals te zien is in onderstaande figuur (stand 10/3).




Alle openbare gelegenheden als musea en bibliotheken houden hun deuren al weken gesloten. De scholen (van kinderopvang tot universiteit) zijn al vanaf 3 maart gesloten. In eerste instantie was dat voor 2 weken, al snel uitgebreid tot gehoopte einddatum 3 april, en nu vraagt iedereen zich af hoe lang het allemaal gaat duren. Bars en restaurants dienden sinds vorige week om 18 uur te sluiten, sinds vandaag moeten ze de gehele dag dicht zijn. Daarmee is het dagelijks namiddagbezoek aan Bar Martini van Giulia uit ons leven verdwenen.







































Aankondiging op de deur van Bar Martini


De sport ligt volledig op zijn gat. Alle winkels zijn nu dicht, op apotheken, krantenkiosken en etenswinkels na. Inderdaad, heel Lucca is in quarantaine! Voorlopig tot 25 maart. Alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan. Daar horen ritjes met de racefiets helaas niet bij..... Dat is mede om te voorkomen dat je bij een valpartij (ongelukje zit soms in een klein hoekje, nietwaar Riena?) een beroep moet doen op de beperkte of non-existing capaciteit van het ziekenhuis. Onduidelijk is of we eigenlijk wel met de hond mogen wandelen.

De anders zo drukke Piazza S. Michele

In de stad hangt een nogal naargeestige sfeer. Het is superstil, de straten zijn leger dan leeg. Alleen mensen op straat die op weg zijn naar de supermarkt, slechts een per familie mag dat doen. In de winkels die nog open zijn mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen, soms maar een voor een. 




In de (vele) kerken in de stad orden geen missen meer opgedragen. Bij een van de twee kerken bij ons in de straat hangt een mededeling aan de deur: je mag als individu nog wel naar binnen, om in je eentje te bidden. Tegen Corona, ongetwijfeld.


Overigens een compliment voor de Italianen (complimenti per gli Italiani): ik heb hier nog niets van hamsteren gezien. Dat is in Nederland vandaag wel anders, hoor ik al de hele dag op de radio (NPO1). Tsja, door die almaar doorgaande berichtgeving werk je als media het hamsteren wel in de hand...

Voor Mary-Anne en mij zit er niets anders op dan er maar het beste van te maken, mindfull en stoïcijns als we (kunnen) zijn. Wordt nog wat om dat vol te houden. Zelf ga ik lekker lezen en beleefdelente volgen. Extra dutje misschien.

Maandag jl. konden we nog gaan eten bij Ristorante Tambellini in Sant'Alessio, dat soort dingen zit er voorlopig ook niet meer in. We hebben met mooi weer ook gelukki nog wel enkele lange wandelingen kunnen maken met Lucca, o.a. langs rivier de Serchio. Beetje onduidelijk of dat komende tijd nog gaat lukken, gezien de te volgen regels.


We zijn al eerder in zelfverkozen semi-quarantaine gegaan: gepland resije met de trein gecancelled, de drukte in de stad gemeden, etc. Die s.q. is nu dus verkeerd in een volledige quarantaine. Maar ik hoor NU  (15.20 uur) meneer Rutte praten: in Nederland gaat het dezelfde kant op. Ik sprak in het begin die verwacjhing al uit. Wij verkozen om ondanks de ontwikkelingen hier om niet terug te reizen naar Nederland (dat zou ook allerlei lastige practische consequenties met zich meenemen). Met de laatste stand van zaken die ik nu van Rutte cs. verneem was dat een goede keuze: Italië ligt enkele fasen voor, en de maatregelen zijn strenger dan vanmiddag in NLD is besloten. Er is dus kans dat we  er hier eerder van af zijn. Zoals het in China nu ook aan het verbeteren is.

Wielrennen
Alle grote wielerevenemnten hier in de omgeving waar ik me zo op had verheugd zijn afgelast. Stradebianche, Tirreno-Adriatico vonden geen doorgang. Men begint hier met grote vreze te vrezen dat ook de Giro d'Italia niet gaat worden verreden, un disastro.


Iedereen boven in Matraia


Jl. zondag kon ik nog, naar nu blijkt, voorlopig mijn laatste ritje maken op mijn trouwe Pina. Prachtig weer, fijn gezelschap, schitterend parkoers.

Met Ilaria omhoog



Cristina al commando

 Bochtje trekken

 Voorlopig zit dit er niet meer in, helaas.  Gevoel voor de zin van het leven kreeg een deuk.

Zie het motto van deze blogs: Leven, want fietsen.


Lucca laat alles gelaten over zich heen komen



Ik bekijk het even van een afstand (maar ik ben er niet helemaal gerust op)

______

Al met al: Lucca is in geen tijd varanderd van een levendige sfeervolle stad in een very dooie zooi. Een Ghost Town. Cosa possiamo fare?.....

CRONACA

Ghost Town: Lucca, una città ai tempi del Coronavirus


mercoledì, 11 marzo 2020, 13:18
Lucca ha cambiato aspetto in poco tempo, adattandosi a questa difficile situazione dovuta al Coronavirus: saracinesche abbassate, pochissime persone nelle strade e tutte che si tengono a debita distanza, qualcuno indossa una mascherina protettiva, altri una sciarpa tirata su per coprire bocca e naso.
Chi fa la fila per entrare nei pochi negozi aperti, aspetta il suo turno fuori dal locale, se l'attività commerciale non è abbastanza grande da consentire una distanza tra le persone di almeno un metro, e tra i clienti delle farmacie troviamo una grande richiesta di igienizzanti per le mani.
Sopra le saracinesche abbassate sono attaccati fogli dove viene spiegato che la decisione della chiusura dell'attività è dovuta a un senso civico e per tutelare la salute dei clienti e dei dipendenti in questo difficile momento. Non c'è una data di probabile riapertura delle attività commerciali nell'avviso ma è tutto rimandato a uno "Speriamo di tornare presto alla normalità".
In un'attività commerciale aperta, sopra l'avviso dove viene chiesto di attenersi alle disposizioni entrate in vigore nel DPCM 8 marzo 2020, c'è attaccato un post -it con la scritta "Insieme ce la faremo". Ed è proprio quello che tutti ci auguriamo.






3 opmerkingen:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=ifzEdvKgyM8

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yupi di Lare! Dank voor jouw scherpe analyse en wederom sfeervolle verslag. Tja, hopelijk wordt het snel voorjaar.....Daar is onze hoop nu op gevestigd, wat Trump heeft gezegd dat als het voorjaar wordt, dat....dat....
    Maar nu ie boos geworden op ons allemaal. Hij zegt dat wij watjes zijn en er niks aan gedaan hebben om te voorkomen dat het virus de grote plas zou oversteken......En nu mag er niemand van hem meer voor een weekendje naar New York (?!), zag ik net een stel op tv nog uitkramen....Nou dat is best pittig....
    Ik hoop dat jullie toch een mooi voorjaar beleven. Voorzichtig aan. Groeten uit Havelte.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bizar gezicht inderdaad, zo'n verlaten Lucca. Grote drukte is niet alles, maar dit ook niet. Laten we een voorbeeld nemen aan andere Lucca: relaxt afwachten wat er komen gaat. Doet Jip hier in Driebergen ook. Maak er samen het beste van! Groeten, Ria en Rijk.

    BeantwoordenVerwijderen